Урамнотежената исхрана може да помогне во нашето ментално и физичко здравје, но и да го намали влијанието на стресните фактори
Дали сте тип на личност која бара висококалорична храна под стрес? Не грижете се, не сте единствените бидејќи тоа е нормална физиолошка реакција. Џес Кординг, нутриционист, откри дека всушност е многу важно да се одржува урамнотежена исхрана бидејќи тоа може да помогне во нашето ментално и физичко здравје. Имено, кога се соочила со смртната болест на нејзиниот татко, токму со храната се трудела да го одржи своето здравје и подобра реакција на таквиот стрес. Потоа ги консумирала овие намирници:
Бобинки
– Навистина почнав да јадам многу бобинки. Веројатно сакав антиоксиданси – раскажува Кординг за MindBodyGreen.
Тој е преполн со моќни полифеноли, а клиничкото испитување од 2017 година дури покажа дека флавоноидите (група полифеноли) се поврзани со подобрено расположение. И децата и возрасните пријавиле подобро расположение два часа по консумирањето на бобинки.
Исто така, ова овошје е богато со витамин Ц, кој може да игра важна улога во стабилизирањето на кортизолот. Поточно, истражувањата откриле дека надбубрежните жлезди имаат високи концентрации на витамин Ц, а со конзумирање на оваа храна можете да ја внесете и на тој начин да го одржувате нивото на кортизол во рамнотежа.
Понатаму, во друга студија, научниците тестирале 120 учесници за тоа како витаминот Ц влијае на стресот: секој од нив морал да одржи говор, а потоа да реши тежок математички проблем. Оние меѓу испитаниците кои земале витамин Ц имале понизок крвен притисок и пониски нивоа на кортизол по завршувањето на задачите.
Омега-3 масни киселини
Секако, помагаат и при стрес. Можеби веќе сте запознаени со нивните придобивки за мозокот, но дали знаевте дека консумирањето доволно омега-3 масни киселини всушност може да помогне да се стимулира вагусниот нерв (кој ви помага подобро да се справите со стресните фактори)? Според научен преглед објавен во Frontiers in Physiology во 2011 година, омега-3 масните киселини можат да помогнат во зголемувањето на вагалниот тон и да го поддржат здравиот парасимпатичен нервен одговор играјќи клучна улога во регулирањето на варијабилноста на срцевиот ритам (HRV).
Нутриционистката Кординг наведува дека во моментите на голем стрес сакала да јаде сардина во маслиново масло, што е оброк полн со овие важни есенцијални хранливи материи.Покрај тоа, сардините се одличен извор на витамин Б12, минерали и калциум, доколку одлучите да јадете ги и коските.
– Не можев да престанам да ги јадам. Тие омега-3 масни киселини толку многу го смируваат нашиот нервен систем, а освен тоа, маслиновото масло има многу антиоксиданси и здрави масти – истакна таа.
Ферментирана храна
Сите намирници кои се добри за цревата се добри и за мозокот, благодарение на врската црево-мозок. Затоа нутриционистот советува многу ферментирана храна богата со пробиотици. Пробиотиците се живи бактерии и квасци кои придонесуваат за обновување и одржување на природната бактериска рамнотежа во цревата. За среќа, живееме во клима каде што редовно се подготвува зимска храна, а тоа е ферментирана храна. Пиперките и модрите патлиџани се користат за готвење ајвар и пинџур, традиционално се кисела парчиња пиперки, карфиол, зелка, моркови, репа и цвекло (со или без додаток на оцет). Незаменливи се и кисела зелка и кисели краставички и феферони со различни вкусови. Сите овие се храна богата со пробиотици кои можат да ни помогнат да се избориме со стресот.
Исто така, не заборавајте за јогурт, кефир …