Чоколадото се прави од зрната какао од какаото дрво во Централна и Јужна Америка и делови од Азија. Зрната се печат и се дробат во паста.
Какао путерот се добива со отстранување на дел од маснотиите од оваа паста. Овој богат путер се користи во козметика и третмани за убавина. Преостанатата паста, наречена чоколаден ликер, се користи за правење чоколадо за готвење.
За пилинг од чоколадо потребно е да измешате три лажици растопено темно чоколадо со три лажици кафеав шеќер и 100 мл кокосово масло.
Употреба:
Пред употреба, пилингот треба малку да се загрее за да биде млак. Нежно масирајте со него со кружни движења пред да ја исчистите кожата на лицето околу 10 минути, а потоа измијте ја со млака вода. По користењето на пилингот не ви треба крема за лице бидејќи зад себе остава мрсна фолија која делува како крема.