НАПРАВЕТЕ ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ Доколку сакате да биде меко, тогаш треба да направите ЕДНА РАБОТА (ВИДЕО)

popara21 јуни, 20231min00
718979_screenshot-1_f

Чоколадното суфле е по потекло од Франција, а доколку сакате да биде глатко и воздушесто, тогаш треба посебно да ги изматите жолчките и белките.

Состојки:

2 лажици млеко

1 лажица слатка павлака

75 гр шеќер

60 гр темно чоколадо

2 јајца

1 белка од јајце

1/4 лажичка сол

30 гр незасладено какао во прав

45 мл вода

Повеќе:

200 мл слатка павлака

1 лажица шеќер во прав + за посипување

Подготовка:

Во тенџере измешајте ги млекото и слатката павлака, па варете додека не зоврие. Тргнете од оган, па додадете го ренданото или искршеното чоколадо и мешајте додека не се растопи.

Додадете какао и вода, измешајте и варете кратко на пареа. Потоа извадете го и оставете да се излади неколку минути. Одвојте ги жолчките од белките, па во чоколадната смеса додајте ги изматените жолчки и измешајте.

Изматете ги белките со прстофат сол, а потоа додадете го шеќерот и матете додека не добиете цврст шлаг. Додадете ја оваа во чоколадната смеса и нежно измешајте. Земете калапи со иста големина, намачкајте ги со путер и посипете ги со шеќер. Истурете ја смесата во калапот и наредете ги калапите на тава.

Печете во загреана рерна на 190°C околу 13-15 минути. Изматете ја слатката павлака со шеќерот во прав. Суфлето извадете го од рерна и посипете го со шеќер во прав, па се украсете го со изматената слатка павлака. Послужете веднаш.

Уживајте!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma