Покрај тоа што е добро за срцето,мета-анализата од 2021 година потврди дека консумирањето повеќе од 5,7 грама овес дневно е поврзано со помал ризик од дијабетес тип 2.
Иако повеќето луѓе генерално знаат дека овесот е здрав,не секој знае точно што содржи ова цело зрно и зошто е добро за организмот.
Имено,овесот е многу добар извор на растителни влакна,особено бета глукан и влакна за кои е докажано дека го намалуваат холестеролот,а богат е и со витамини,минерали и антиоксиданси,а освен што е дарежлив и заситувачки,има и хранлива вредност.
Дополнително,овесот е одлична храна здрава за срцето и е одличен додаток во сечија исхрана.
Да го започнете денот со чинија овесна каша ќе направи повеќе отколку да ве засити;Овесот е корисен за здравјето на срцето, дијабетес тип 2 и здравјето на цревата,и иако многумина го поврзуваат со јаглехидрати,тој исто така содржи протеини,масти, влакна,витамини,минерали и феноли (растителни соединенија).
Дополнително,овесот е широко достапен и е најпознат по своите способности за борба против холестеролот.
Голем број докази сугерираат дека,поради влакната што ги содржи наречени бета-глукан,редовното консумирање овес може да го намали холестеролот.
Ова се случува затоа што растворливите влакна испраќаат порака до црниот дроб да го извлече ЛДЛ или лошиот холестерол од крвта,да се врзе за него и да го излачува со измет заедно со влакната.
Дополнително,опсервациско истражување на 50.000 возрасни дански луѓе откри дека редовното консумирање на ‘рж и овес е поврзано со помал ризик од срцев удар.
Дополнително,докажано е дека овесот го намалува ризикот од развој на дијабетес тип 2,а тоа го потврди и мета-анализата од 2021 година објавена во списанието Nutrients, во која се наведува дека консумирањето повеќе од 5,7 грама овес дневно е поврзано со пониска ризик од дијабетес тип 2. 2.
Стандардна големина на порција за овес е 40 грама или половина чаша,така што јадењето само една порција овес дневно е доволно за потенцијално спречување на дијабетес.
Конечно,овесот е добар извор на влакна, кои се неопходни за одржување на редовна исхрана и спречување на запек.Внесот на влакна е исто така суштински за добро здравје на цреват, а прегледот на истражувањето од 2021 година покажа дека јадењето овес кај здрави индивидуи и оние со целијачна болест е поврзано со растот на корисни бактерии.
Видови овес: Која е разликата?
Веројатно сте слушнале дека некои видови овес се поздрави од другите или дека инстант овесот не е многу добар,но овие тврдења не можат да бидат подалеку од вистината.
Верувале или не,сите сорти на овес имаат ист хранлив профил по грам,а единствената разлика меѓу нив е обликот.
Количината на хранливи материи во овесот се менува само кога во него ќе се додадат други состојки,како овошје, јаткасти плодови или шеќер, пишува Today.