Наместо да купувате бајадера во продавница, секогаш можете да го користите нашиот оригинален рецепт за овој деликатес и да го направите дома, а ќе биде повкусен од купечкиот во продавница.
Состојки:
200 гр плазма бисквити
200 гр мелени ореви
200 гр шеќер
200 мл млеко
200 гр маргарин
2 лажици какао во прав
100 гр чоколадо за готвење
100 мл масло
Подготовка:
Во тавче на умерена температура растопете го маргаринот и додадете ги шеќерот и млекото. Варете додека не се раствори шеќерот и смесата не се изедначи.
Тргнете од оган и додадете ги мелените ореви и какаото во прав. Сите состојки убаво измешајте ги додека не добиете хомогена смеса.
Во голема чинија издробете ги плазма бисквитите на мали парчиња. Додадете ја подготвената смеса со ореви и какао во прав. Сите состојки убаво измешајте ги за да се изедначат.
Земете правоаголна тава или сад и покријте го со проѕирна фолија или хартија за печење. Истурете ја смесата во тавата и распоредете ја рамномерно, притискајќи ја да се збие.
Кога бајадерите ќе бидат доволно цврсти, подгответе ја глазурата. Во тенџере на тивок оган растопете ги чоколадото за готвење и маслото. Мешајте додека не се соединат сите состојки и не добиете мазна и сјајна смеса.
Извадете ги бајадерите од фрижидер и покријте ги со подготвената чоколадна глазура. Нанесете рамномерно по целата површина.
Тавата вратете ја во фрижидер и оставете глазурата да се стегне, по можност околу еден час.
Кога ќе се стегне глазурата, извадете ја бајадерата од фрижидер и исечете во саканите форми и големини.
Послужете ги бајадерите и уживајте во овој сладок и вкусен десерт!