Диететичар предупредува на најлошата опција што ја избираме за појадок.
Општо е познато дека појадокот е најважниот оброк во денот. Сепак, тоа не значи дека треба да јадеме што стигнеме, туку дека треба внимателно да ја избереме храната со која го започнуваме денот. Диететичарката Мери Сабат вели дека ова е особено важно за луѓето кои се на работ на дијабетес, бидејќи последиците од консумирањето на овие намирници може да доведат до здравствени проблеми.
Според неа, слатките житарки и колачи се сметаат за најлош појадок. Слатките и рафинирани житарки може да доведат до ненадејни скокови на шеќерот во крвта, додека потенцијално го зголемуваат ризикот од развој на дијабетес. „Многу популарни житарки за појадок се богати со додадени шеќери и рафинирани јаглехидрати. Тие можат да предизвикаат брзо зголемување на нивото на шеќер во крвта, што доведува до пад на енергијата подоцна во текот на денот и придонесува за отпорност на инсулин со текот на времето“, открива Сабат.
Истото важи и за печивата, кои се претежно полни со рафинирани јаглехидрати и додадени шеќери. „Острите флуктуации на шеќерот во крвта може да го нагласат инсулинскиот одговор на телото и да придонесат за развој на инсулинска резистенција, клучен фактор во прогресијата кон граничен дијабетес“, вели таа, истакнувајќи дека крофните, мафините, кроасните и слатките колачи се полни со шеќер и нездрави масти и дека им недостасуваат хранливи материи, што ги прави лош избор за преддијабетичарите.
Нејзиниот совет е да изберете житарки, леб и печива од цели зрна и да внимавате на додадените шеќери. Според експертите, храната што ја зголемува енергијата вклучува сложени јаглехидрати, здрави масти, немасни протеини и витамин Б. Јајцата се вистинскиот избор на хранливи материи – тие обезбедуваат 7 грама висококвалитетни протеини, заедно со железо, витамини, минерали и каротеноиди (во жолчката).