Веќе дојде сезоната на слава и поентата е добро да се забавувате и да се дружите, но навистина да не се прејадувате. За време на празничниот оброк, но и во текот на претстојната празнична сезона, носиме толку многу погрешни одлуки за кои не сме ни свесни, а тие најмногу се однесуваат на нашиот избор на храна што ја комбинираме.
Како што знаете, како мезе обично се служат сите видови сувомеснати и сите видови сирења. Ако тоа не ви е доволно, сето тоа можете да го најдете во салатите – мимози и руски, но и посните со туна и макарони.
Нутриционистот Јована Живиќ објаснува колку се лоши ваквите комбинации, со акцент на тоа колку масти внесуваме со ваквиот избор.
– Руската салата, сите видови сирење и други салати на база на мајонез се чисти маснотии и ги јадеме сите заедно и одеднаш. Тоа е големо количество транс масти и никако не може да биде добро за организмот – вели Јована.
Меѓутоа, таа открива и дека постојат одредени заблуди, на пример дека месото и скробот не се комбинираат или дека ако јадеме печено, не треба да јадеме леб. Тоа всушност можеме да го направиме заедно, но не треба да јадеме и месо и сарма, едно по друго. Ако јадеме месо, тогаш не мора да јадеме мезе и сите тие сирења. Како што вели Јована, лудо е да се комбинираат руска салата и сарма, но не е невообичаено луѓето да го прават тоа.
Можеби најдобрата опција е ако јадеме месо или сарма, со него земаме и кисела зеленчук.
Друг проблем за кој не сме свесни е тоа што имаме навика се да „поливаме“ со сок.
– Најголем проблем е количината на храна и тоа што ги комбинираме мастите со мастите. Проблемот е колку луѓе не се свесни дека малите колачи имаат и до 500 калории, а ние ги јадеме со сок – вели Јована Живиќ, надоврзувајќи се на она што веќе ни го објасни кога зборувавме за навиките на прославите:
– Сокот нема способност да ја задоволи жедта како водата. Сокот реагира така што пиеме уште повеќе, а не внесуваме вода за да ни ја врати хидратацијата, туку внесуваме шеќер, вкусови и адитиви. Не увезуваме ништо квалитетно. Преку чаша сок внесуваме околу 30 грама шеќер. Тоа се речиси две големи лажици шеќер.
Спарувањето на пржената храна со јаглехидрати со скроб е секогаш вкусно, но не се препорачува. Пржената храна или скробните животински протеини, како што се стек и пире од компири, го зголемуваат ризикот од дијабетес. Ова треба да се има на ум кога бирате која риба да ја јадете на посните прослави, како и колку се добар или лош избор посните стапчиња.
Грав и сирење
Сирењето е млечен производ кој е богат со протеини. Во повеќето случаи, овие намирници доведуваат до надуеност и лошо варење, бидејќи и двете се тешко сварливи. Се разбира, сирењето има квалитет на затоплување, додека гравот има квалитет на загревање или ладење, што доведува до конфузија во дигестивниот систем. Ако стигнат до дебелото црево, тогаш потењето, мокрењето и движењето на изметот се инфицираат и забавуваат.