Во кујната има многу бактерии, па затоа е важно правилно да ги миете кујнските крпи.
Ги користиме за бришење на рацете, кујнските површини, садовите и остатоците од храната, па затоа треба посебно да внимаваме да ги миеме за бактериите да не се шират во останатиот дел од домот.
Бактериите кои се акумулираат во крпа може лесно да се рашират на другите предмети во машината за перење. Многу луѓе прават вообичаена грешка при перењето на крпи – крпите и пешкирите ги перат заедно, бидејќи овие предмети обично ги переме на 90 степени.
Исто така, експертите за перење алишта забележуваат дека доколку сакаме да ги зачуваме пешкирите кои ги користиме за бришење на телото, доволно би било да ги миеме на 60 степени на секои три дена, додека крпите мора да се перат на 90 степени.
Подолу можете да прочитате уште неколку совети за перење крпи кои ќе ја зачуваат ткаенината, но и вашето здравје.
Исушете ги крпите на воздух пред да ги ставите во корпата за алишта
Ова се најдобри услови за секаков вид алишта, особено за ткаенини кои содржат разни бактерии. На овој начин ќе го спречите развојот на мувла и ќе го продолжите животниот век на крпата. Едно од најважните правила е дека никогаш не треба да ставате влажни алишта во корпа за да спречите формирање на мувла.
Измијте ги крпите на највисока можна температура
Кујнските крпи треба да се мијат на 90 степени за да се уништат сите потенцијални бактерии.
Не користете омекнувач
Користиме партали за бришење на површините што се во контакт со храната, а омекнувачот може да остави филм на предметот, така што омекнувачот не треба да се користи при перење кујнски крпи.
Помалку е повеќе
Веројатно сте забележале дека облеката излегува почиста и мириса подобро ако користите помалку детергент и омекнувач. Ова е исто така добра практика за заштита на кожата од штетни хемикалии. Истото важи и при перење на крпи на 90 степени. Користете што е можно помалку детергент за да ги одржувате крпите што е можно почисти.