Нутриционистите истакнуваат дека маслото може да содржи многу супстанции кои можат да станат токсични кога ќе се загреат. Кога ќе влезат во човечкото тело, можат да предизвикаат разни воспалителни процеси.
Судејќи според мислењето на експертите, најдоброто и најкорисното масло е маслиновото масло бидејќи содржи поголем дел од супстанции кои се корисни за срцето и крвните садови. Но, на високи температури ги губи овие корисни својства и не е идеална замена за пржење храна. Тоа е одличен избор за салати.
Од друга страна, ниту сончогледот ниту пченкарното масло не се добра опција кога станува збор за пржење на храната. Сепак, добра замена е сончогледовото масло со висок процент на олеинска киселина:
– Содржи омега 6 киселини кои се заменети со олеински киселини и чија содржина во некои варијанти достигнува 80 проценти. Овој процент е дури малку поголем отколку во маслиновото масло – истакна рускиот нутриционист Михаил Гинзбург.
Тој додаде дека при изборот на масло за готвење и пржење, внимавајте на една состојка, а тоа е олеинската киселина – колку повеќе има во маслото, толку повеќе се препорачува за консумирање.