Ако сте љубители на месо, тогаш можете да направите вкусни ќофтиња во сос и ќе имате вечера за целото семејство.
Состојки:
300 гр мелено месо
1 главица кромид
4 чешниња лук
1 јајце
2 лажици презла
малку мелен пипер
мелен бибер
сув зачин или сол
масло
Сос:
процедено масло од ќофтињата
2 лажици брашно
200 мл варени домати
300-350 мл вода
малку сув зачин
1/2 лажичка шеќер
Подготовка:
Меленото месо треба да се смеле уште еднаш во блендер или сецко. Црниот и белиот кромид се сечкаат, се додаваат јајцето, сувите зачини, пиперот, биберот, презлата и сето тоа убаво се меша со раце. Премачкајте ги рацете со масло, па извадете парчиња и формирајте мали ќофтиња и наредете ги во послужавник.
Пржете ги покриени и повремено вртејќи ги најмалку 30 минути. Извадете на салфетка. Процедето го маслото, па на половина од маслото додадете брашно, па пржете додека не добие кремаста светла боја, прелијте со доматите и водата и измешајте.
Додадете ги зачините и шеќерот и измешајте. Сосот мора да зоврие. Додадете доволно вода за да може сосот да биде поредок бидејќи кога ќе се олади се згуснува.
Пријатно!