Некои прелиминарни истражувања сугерираат дека исхраната богата со шеќер го зголемува нивото на шеќер во крвта, зголемувајќи ги слободните радикали и соединенијата кои промовираат воспаление. Со текот на времето, премногу шеќер го зголемува ризикот од дебелина, го зголемува ризикот од дијабетес, а исто така може да го зголеми ризикот од развој на состојби како одредени видови на рак и хронични болести како срцеви заболувања, вели нутриционистот Брижит Цајтлин.
Кога зборуваме за тоа колку шеќер дневно е премногу, одговорот не е сосема јасен. Најновите упатства за исхрана препорачуваат додадените шеќери да сочинуваат не повеќе од 10 проценти од дневните калории. Тоа е околу 38 грама или 10 лажички за жени чија исхрана содржи 1.500 калории или 50 грама (13 лажички) за машка исхрана содржи 2.000 калории.
Американското здружение за срце и Светската здравствена организација веруваат дека овие количини треба да бидат помали: 25 грама (6 лажички) дневно за жени и 36 грама (9 лажички) дневно за мажи.
Еве неколку знаци дека можеби јадете премногу шеќер.
Дигестивни проблеми
Некои истражувања сугерираат дека шеќерот може да ја намали разновидноста на здравите бактерии во цревата во рок од само една недела, додека го забавува дигестивниот систем.
Храната природно богата со растителни влакна има позитивен ефект – а луѓето кои јадат многу шеќер генерално не јадат многу влакна, вели нутриционистот Карен Ансел.
Акни
Додека експертите велат дека акните немаат никаква врска со исхраната на огромното мнозинство на луѓе, некои студии ја поврзуваат појавата на акни со прекумерната потрошувачка на слатка храна.
Во теорија, вели Ансел, шеќерот го зголемува производството на хормони – особено андрогени – кои се поврзани со воспалителни хормонални акни, кои обично се појавуваат околу вилицата и устата, вели дерматологот Брус Робинсон.
Промени во расположението
Некои истражувања го поврзуваат шеќерот со промените во расположението, како што е депресијата. Имено, шеќерот може да влијае на невротрансмитерите во вашиот мозок кои го регулираат вашето расположение. Шеќерот предизвикува раст на хормонот „добро чувство“ серотонин.По некое време, следи пад на расположението, па може да се чувствувате мрзливи, нервозни и уморни.
Проблеми со спиењето
Ако јадете торта или некои бонбони непосредно пред спиење, тоа може да предизвика проблеми со спиењето. Може да ви биде тешко да заспиете, па дури и да заспиете, нема да имате добар сон или одморени да се разбудите бидејќи шеќерот во крвта паѓа во текот на ноќта, објаснува Ансел.
Кариес
Шеќерот е главната причина за расипување на забите. Шеќерот ги храни бактериите во усната шуплина, произведувајќи киселини кои се консумираат на забната глеѓ, што доведува до кариес.
Надуеност
Храната богата со шеќер може да предизвика надуеност, пишува Eat this. Исто така, важно е да се напомене дека ако сте чувствителни на шеќери како што се фруктоза (шеќер во овошјето) и лактоза (во млечните производи), може да се појават други симптоми кои се вообичаени за луѓето кои имаат проблеми со неправилно празнење на дебелото црево.
Висок крвен притисок
Шеќерот е полош за вашиот крвен притисок од солта, според истражувањето објавено во списанието Open Heart. Исхраната богата со сахароза за само неколку недели може да го зголеми и систолниот и дијастолниот крвен притисок. Друга студија на Британскиот весник за исхрана покажа дека за секој пијалок засладен со шеќер, ризикот од развој на хипертензија се зголемува за осум проценти.