Пирошките од бајат леб се брз и едноставен оброк кој можете да го направите за само триесет минути.
Состојки (за 4 лица):
- 500 гр кришки бајат леб
- 200 гр кисели краставички
- 100 гр кругови шунка
- 100 гр кашкавал
- 80 гр варени моркови
- 2 виршли
- 200 гр презла
- 150 гр брашно
- 3 јајца
- 1 лажица микс за зачини
- масло
- сол и мелен црн пипер
Подготовка:
Круговите шунка и виршлите исечкајте ги на ситни коцки и ставете ги во длабок сад. Во садот крупно изрендајте ги кашкавалот, морковите и киселите краставички. Додадете сол, бибер, едно јајце и мешавина од зачини. Извадете ги корите од парчињата леб, исечете ја средината на парчиња и додадете ја во садот. Месете ја смесата со рака додека не се соедини, а потоа обликувајте ги пирошките.
Во длабока чинија со вилушка изматете ги преостанатите две јајца. Пирошките побрашнете ги, извалјакте ги во изматени јајца, прелијте ги со презла и во тава на шпорет пропржете ги на поголема количина загреано масло. Кога ќе се заруменат од сите страни, извадете ги пирошките од тавата и ставете ги на чинија обложена со хартиени салфетки.
Пирошките ги сервираме на чинија и го додаваме садот со претходно подготвениот тартар сос.
Пријатно!