НЕ ГО ФРЛАЈТЕ СТАРИОТ ЛЕБ! Направете брзи пирошки за само 30 минути!

popara4 мај, 20231min00
589462_piroske_f

Пирошките од бајат леб се брз и едноставен оброк кој можете да го направите за само триесет минути.

Состојки (за 4 лица):

  • 500 гр кришки бајат леб
  • 200 гр кисели краставички
  • 100 гр кругови шунка
  • 100 гр кашкавал
  • 80 гр варени моркови
  • 2 виршли
  • 200 гр презла
  • 150 гр брашно
  • 3 јајца
  • 1 лажица микс за зачини
  • масло
  • сол и мелен црн пипер

Подготовка:

Круговите шунка и виршлите исечкајте ги на ситни коцки и ставете ги во длабок сад. Во садот крупно изрендајте ги кашкавалот, морковите и киселите краставички. Додадете сол, бибер, едно јајце и мешавина од зачини. Извадете ги корите од парчињата леб, исечете ја средината на парчиња и додадете ја во садот. Месете ја смесата со рака додека не се соедини, а потоа обликувајте ги пирошките.

Во длабока чинија со вилушка изматете ги преостанатите две јајца. Пирошките побрашнете ги, извалјакте ги во изматени јајца, прелијте ги со презла и во тава на шпорет пропржете ги на поголема количина загреано масло. Кога ќе се заруменат од сите страни, извадете ги пирошките од тавата и ставете ги на чинија обложена со хартиени салфетки.

Пирошките ги сервираме на чинија и го додаваме садот со претходно подготвениот тартар сос.

Пријатно!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma