Ова е вистинска заштитна обвивка околу рибата, па откако ќе ја сварите ќе биде крцкава, но нема да впие премногу масло, па нема да биде мрсна.
Со оглед на тоа дека е посна и дека е многу здрава, таа треба почесто да биде на нашето мени.
Меѓутоа, ако зборуваме за пржена риба, често доаѓаме до фактот дека таа впива големо количество масло при пржењето и како мастите можат да влијаат на вкусот.
Ако сте од оние кои сакаат пржена риба, имаме трик кој ќе ви помогне да ја направите уште покрцкава и повкусна, без да впие ни капка масло.
За тоа ќе ви треба една состојка за замена на брашното, а тоа е густинот. Густинот или пченкарниот скроб создава заштитна обвивка околу рибата, а откако ќе ја подготвите ќе биде крцкава, но нема да впие премногу масло и затоа нема да биде мрсна.
Ставете го густинот во сад, додадете една кафена лажичка сол. Потоа додадете бибер, лук и други зачини по ваш избор, а потоа сè убаво измешајте. Во длабок сад сипете го маслото, поголема количина за да „плива“ рибата во него, а потоа добро загрејте го.
Исчистете ја и подгответе ја рибата како што обично правите, а потоа секое парче убаво извалкајте го во смесата и спуштете го во врелото масло. По потреба, неколку пати превртете ја рибата за да биде рамномерно испржена од сите страни. Овој трик можете да го искористите и за пржење на секаков вид месо.