Дали некогаш сте виделе темен ореол околу жолчката откако сте зготвиле тврдо варено јајце? Може да има синкаста, зеленикава или сива боја, што не изгледа многу естетско или вкусно. Можеби дури и се прашувате дали треба да јадете такви работи. Ќе објасниме што всушност е тоа.
Зеленчукот треба да биде зелен, па јајце со оваа боја е малку сомнително. Но полека. Ако мирисот и текстурата не се непријатни, темниот круг исто така не мора да ве загрижува. Таквата жолчка повеќе не изгледа толку убаво, но можете да ја јадете без страв. Од каде „потекнува“ зелениот прстен околу жолчката?
Темниот ореол околу жолчката е резултат на предолго варење на јајцето. Кога сакаме да ги направиме меки или пржени, мора да внимаваме на часовникот. Кога напорно готват, многу луѓе воопшто не го почитуваат времето. На крајот на краиштата, не можете да преварите јајце. Нели…сигурни сте? Предолгото варење на јајцето не само што предизвикува жолчката да добие сивкава боја, туку и ја влошува сварливоста на протеинот содржан во неа и го намалува нејзиниот квалитет.
Враќајќи се на синкавиот раб, се формира како резултат на хемиска реакција која вклучува сулфур (од белките) и железо (од жолчката), кои природно реагираат за да формираат железен сулфид на површината на жолчката. Ако не сакате јајце со сива жолчка, немојте да го варите премногу долго, а откако ќе го извадите од зовриената вода, веднаш изладете го во ладна вода.
Често се бориме со грда боја на жолчка или тврда лушпа што не се лупи. Понекогаш лупењето тврдо варени јајца е вистински предизвик. Времето е важно и кога се готви тврдо варено јајце. Премногу долго или премногу кратко може да го расипе целиот вкус.