Фета е грчко бело меко сирење чие зреење се одвива во солен раствор (саламура). Иако фета обично се купува и се чува во оваа солена течност, таа често се истура во мијалникот (и тоалетот) отколку да се користи за понатамошни кулинарски креации, што е вистинска штета.
Ако имате пакување солена, заматена течност во која пливаат парчиња фета сирење, не фрлајте ја во ѓубре. Таа солена течност можете да ја користите за разни јадења.
Забележете дека саламурата може да биде исклучително солена, па затоа треба да се користи внимателно. Најдобро е да ја пробате пред да го користите, а со тоа да одлучите колку сакате да биде солено и колку треба да се додаде во одредено јадење.
Како да се користи солена течност од фета сирење?
– Искористете ја солената течност од сирењето за маринади – можете да го маринирате пилешкото во неа за да омекне и да му дадете дополнителна доза на вкус и сочност. Можете да ја користите за маринади од различен зеленчук пред да го ставите во рерна или на скара.
– Можете да ја додадете и во преливите за салата – измешајте со малку маслиново масло и свежо исцеден сок од лимон за да добиете најлесен прелив.
– Можете да ја користите и за сосови – додадете малку од оваа солена течност кога подготвувате различни сосови за тестенини.
– Можете да ја разредите саламурата со обична вода и да готвите киноа, кафеав ориз или кускус во оваа течност, давајќи ѝ малку медитерански допир.
– Можете исто така да користите дел од саламурата во која се чувала фета за да направите тесто за пица, леб или пецива.
– Додадете ја во газпачо. Тоа ќе го подигне вкусот на оваа ладна супа од зеленчук на ново ниво.
– Течноста можете да ја користите и за да подготвите коктел, да ја измешате со вотка и вермут за да направите многу специјално валкано мартини.