Доколку навистина не ја сакате лушпата од јаболкото, или правите колачи и ви е само вишок, еве како можете да ја искористите.
Направете желе
Јаболката се полни со антиоксиданси, особено во кората. Всушност, речиси половина од витаминот Ц на јаболкото се наоѓа во неговата кора. Можете да ја добиете вашата доза на антиоксиданси за појадок со желе направено од кора или дури и чипс од кора од јаболко. Се што треба да направите е да посипете парчиња кора од јаболко со малку вода, шеќер и цимет. Наредете ги во тава обложена со хартија за печење и печете ги во рерна загреана на 150°C додека не станат крцкави (повремено вртете ги).
Исчистете ги садовите
Алуминиумските садови лесно се чистат со кора од јаболко, бидејќи содржат киселини кои ги раствораат нечистотиите. Сварете една шака кори од јаболка и оставете ги да се динстаат во садот што сакате да го исчистите 20-30 минути. Нечистотијата треба да исчезне (да се подигне), пренесува „Glossy“.
Направете чај
Така најдобро ќе ги извлечете антиоксидансите од кората на јаболкото, без шеќер. Потребни ви се грст кори од јаболка, 3 до 4 чаши вода, половина лажичка цимет, 1 лажица мед и 1 лажица сок од лимон. Во сад ставете ги сите состојки освен медот и варете ги околу 15 минути. Процедете, додадете го медот и имате совршено здрав напиток.
Освежете го воздухот
Јаболката и циметот се омилените мириси за домаќинството на многу луѓе. Сварете кора од јаболка, цимет, ѓумбир и лимон. Оставете да испарува додека мирисот се шири низ куќата.