Еве неколку работи кои не можат да ги преживеат температурите под нулата.
Јајца
Замрзнувањето на цело јајце е голема грешка, па ако сте ги купиле во голема количина, ќе сакате да бидете сигурни дека ќе ги изедете пред да се расипат. Суровите јајца ќе се прошират во замрзнувачот, предизвикувајќи пукање на лушпата. Ако навистина треба да ги чувате подолго, можете да ги искршите, да ги изматите и да ги замрзнете во херметички затворена кеса.
Одмрзнато месо
Замрзнувањето на месото не е проблем, но не можете да замрзнете месо што е веќе одмрзнато. Ова може да биде опасно, а повторното замрзнување ја влошува текстурата на месото.
Кремасти јадења
Ако ви останало пире од карфиол, подобро е да го јадете следниот ден, бидејќи за жал тоа јадење не можете да го чувате во замрзнувач. Сè што е кремасто може да се одвои или да згрутчи кога се чува во замрзнувач – тоа не значи дека е небезбедно, само дека воопшто не е вкусно.
Вино
Експертите за вино секогаш кажуваат да не ставате вино во замрзнувач. Наместо тоа, вратете го капачето и чувајте го во фрижидер, ова треба да ви даде три до пет дена да го испиете остатокот. Сепак, можете да го замрзнете и штом повторно ќе се одмрзне на собна температура, ќе биде добро само за готвење, а не за пиење.
Мајонез
Јајцето и маслото се мешаат и стануваат мајонез. Тие не треба да се замрзнуваат бидејќи само ќе се одвојат, оставајќи ви огромна тегла масло и јајца.