Се попопуларно е да се ренда кромидот наместо да се сечка со нож
Сечкањето кромид може да биде доста незгодна работа. Покрај тоа што „носи солзи во очите“, многу често мирисот на кромидот се задржува на прстите.
Да не зборуваме дека оваа работа може да трае долго. А што мислите да го изрендате кромидот наместо да го сечкате?
Изрендајте го на оние малку поголемите дупчиња и работата ќе се заврши за помалку од една минута, а кромидот ќе биде на ситни парчиња. Да, тие ќе бидат малку нерамни, но потоа набрзина поминете ги со нож и кромидот ќе биде подготвен за готвење или за салата.
Покрај брзото подготвување на кромидот за понатамошна обработка, овој кујнски трик е корисен и бидејќи сечилата раствораат делови од кромидот, што ќе го направи помек, или посочен додека се готви или пече.