Мисирката е одличен извор на протеини, витамин Б6 и ниацин.
Мисиркино месо без кожа
Мисиркиното месо е одличен извор на протеини, витамин Б6 и ниацин. Овие хранливи материи помагаат во одржување на здравјето на срцето, варењето, енергијата, функцијата на мозокот и другите телесни процеси.
Батакот и бутот од мисирка се одличен извор на железо, кое е од клучно значење за метаболизмот и здравјето на срцето, а доколку не го внесувате доволно во исхраната, може да добиете анемија.
Пилешки гради
Овој вид месо е и добар извор на витамин Б6 и ниацин. Истражувањата покажаа дека пилешките гради се исто така важни за одржување на здрава телесна тежина и целокупно здравје. Покрај тоа, белото месо е особено добар извор на фосфор и рибофлавин.
Свинско филе
Свинското месо е најкористениот вид месо на глобално ниво. Свинското филе е многу здрава намирница, а свинското е исклучително богато со тиамин, витамин Б6, калиум, рибофлавин и други хранливи материи.
Говедско месо
Немасното црвено месо исто така може да биде дел од здравата исхрана. Говедското месо е одличен извор на протеини и други добри хранливи материи.
Немасно месо
Порциите на месо кои содржат помалку од 10 грама масти или 4,5 грама или помалку заситени масти се најздравото месо што можете да го вклучите во вашата исхрана. Кога печете месо, се препорачува да се отстранат вишокот маснотии или кора за да се намали содржината на заситени масти.
Што да се избегне?
Преработеното месо и масните парчиња месо не се толку здрави и треба да се избегнуваат. На пример, виршлите и саламата се намирници кои не треба да се консумираат во големи количини или треба целосно да се избегнуваат доколку е можно, пишува „The Healthy“.
Преработеното месо е богато со натриум, а прекумерното внесување натриум е поврзано со бројни здравствени проблеми.