Имунитетот е способност на телото да се бори против надворешните негативни влијанија
Имунитетот е важен во текот на целата година, но секогаш доаѓа до израз во сезоната на настинки, вируси и грип. Во последните неколку дена сите се прашуваат што треба да направат за да го зајакнат имунитетот и да се заштитат од потенцијален вирус. Правилната исхрана ни го дава одговорот на ова прашање.
Според „Real Simple“, ова се намирниците што треба да ги јадете за да го зајакнете вашиот имунитет.
- Лиснат зелен зеленчук
Лиснатиот зеленчук е богат со микронутриенти, особено витамин Ц и витамин К, кои се неопходни за промовирање на здрав имунолошки систем. Секој ден треба да внесувате две шолји зелен лиснат зеленчук, а можете да ги додадете и во омиленото смути.
- Пробиотска храна
Кога станува збор за здравјето на цревата, пробиотската храна како јогурт, кефир и кисела зелка играат главна улога. Добрите бактерии во пробиотската храна ги зајакнуваат имуните клетки во црвената обвивка, а овие микроби, исто така, ја метаболизираат храната за да создадат хранливи материи кои инаку не би биле достапни за телото.
- Агруми
Цитрусните овошја како портокалите и грејпфрутот се полни со витамин Ц. Оваа хранлива материја е од суштинско значење за добрата функција на имунолошкиот систем, бидејќи го стимулира производството на бели крвни зрнца кои се борат против болестите.
- Бобинки
Бобинките се богати со антиоксиданси кои помагаат во заштитата на здравите клетки од штетните молекули. Бобинки исто така содржат витамин Ц и влакна, кои ги поддржуваат добрите бактерии во дигестивниот тракт.
- Немасни протеини
Иако витамините и антиоксидансите што ги добиваме од растителната храна често се поврзани со функцијата на имунолошкиот систем, протеините се исто толку важни. Протеините му помагаат на телото да ги обнови ткивата и мускулите, но и да изгради антитела и да ја подобри синтезата на амино киселините потребни за имунолошката функција. За најздрава опција, одлучете се за немасни протеини кои се ниско ниво на заситени масти. Примери за извор на немасни протеини се: тофу, грав, пилешко и бела риба.