Ова се НАЈСИЛНИТЕ ПРОБИОТИЦИ НА ПРИРОДАТА – Намирници кои влијаат на добрите бактерии, го стимулираат варењето и метаболизмот

popara14 јули, 20231min00
shutterstock_1071809048

Вклучете ги во вашата секојдневна исхрана!

Во нашето тело има 30 трилиони бактерии, главно добри. Тие се издржливи и отпорни на киселините на дигестивниот тракт.

Овие бактерии влијаат на здравјето и имаат антиинфламаторна улога, го зајакнуваат имунитетот и го подобруваат варењето. Сепак, може да има дисбаланс на добри бактерии што го предизвикуваат дебелина, дијабетес, нездрави навики во исхраната и употреба на антибиотици.

Доброто е што со конзумирање одредени намирници можеме да ја подобриме бактериската флора, односно со помош на природни пробиотици.

Пробиотиците се живи микроорганизми – бактерии или квасци, кои можат да се најдат во:

  • Кисела зелка – неверојатно е богата со добри бактерии, се прави со ферментирање на зелката со бактерии кои создаваат млечна киселина (лактобацили). Една чаша кисела зелка содржи околу пет трилиони бактерии.
  • Јогурт – најпознат извор на пробиотици и содржи бактерии како lactobacillus orbifidobacteria
  • Јаболковиот оцет е одличен пробиотик, но треба да внимавате на количината, најдобро е да го комбинирате со салати.
  • Кефир – содржи симбиоза на голем број добри млечно киселински бактерии и квасци.
  • Сирења – природни пробиотици може да се најдат во сирењата како моцарела, чедар, гауда.
escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma