Повеќето намирници, од овошје и зеленчук до млечни производи, луѓето се обидуваат да ги стават во фрижидер со брзина на светлината, за случајно да не се расипат на патот од продавницата до куќата.
Меѓутоа, овој момент на „паника“ не е неопходен за многу намирници, а ние не сме ни свесни за тоа.
Овие 10 намирници треба да се чуваат надвор од овој дел од кујната со причина, пишува „KitchenAid.com“.
Домати
Чувајте ги вашите домати сочни, вкусни и подготвени за следната подготовка така што ќе ги чувате на собна температура, а не во фрижидер. Ова е една од најчестите грешки во складирањето на храната.
Компир
Компирите најдобро се чуваат во хартиена кеса на собна температура за да се зачува нивната текстура и вкус. Ладењето може да ги направи песокливи и премногу слатки поради влагата.
Кромид
Кога е изложен на вишок на влага во фрижидерот, кромидот има тенденција брзо да омекне. Чувајте го кромидот на ладно и суво место и чувајте го подалеку од компири. Вашиот кромид ќе остане свеж и подготвен за употреба секогаш кога ќе ви треба.
Кисели краставички
Една одлична работа за кисели краставички е нивниот рок на траење. Тие може да се чуваат во оставата, чајната кујна, ослободувајќи вреден простор во фрижидерот. Меѓутоа, ако користите купени во продавница, проверете ги упатствата за какви било барања за ладење.
Краставица
За оптимално зачувување на краставиците, избегнувајте да ги чувате во фрижидер, бидејќи тоа може да предизвика тие да станат водени и да создадат јами. Наместо тоа, чувајте ги во херметички сад во оставата, чајната кујна или на шанкот.
Јаболка
Јаболката можат да останат свежи и вкусни до една или две недели во корпа со овошје. После тоа ставете ги во фрижидер за подолго да го зачуваат квалитетот.
Бобинки
За да ги одржувате бобинките свежи долго време, најдобро е да ги чувате на собна температура надвор од фрижидерот. Насобраната влага може да го оштети овошјето, па затоа се препорачува да не ги миете додека не сте подготвени да ги јадете.
Чоколадо
Избегнувајте да го оставате чоколадото во фрижидер, бидејќи може да развие зрнеста текстура и да го изгуби својот вкус со текот на времето. Наместо тоа, чувајте го на ладно и суво место подалеку од директна сончева светлина за да го зачувате неговиот вкус.
Meд
Ако го чувате медот во фрижидер, тој може да стане тврд и згрутчен. За да го задржите најдобриот вкус и текстура, оставете го на собна температура.
Лук
За да го одржите лукот свеж, избегнувајте ладење, бидејќи тоа може негативно да влијае на текстурата. Чувајте ги на ладно и суво место, како што е оставата, чајната кујна или подрумот, подалеку од местото за готвење, за најдобри резултати.