Ладната вода ве освежува и ја гаси жедта, особено ако температурите се високи. Сепак, неколку секунди по голтањето, ефектот престанува, а задоволството што го чувствувавме исчезнува… Но, штетата што ледената вода му ја прави на телото останува многу подолго. Зошто ладната вода е опасна?
Сите сакаме да се освежуваме со ладна вода, особено кога температурите се високи, но дали е тоа здраво? Бројни истражувања го истражувале влијанието на ладната вода врз здравјето, па се покажало дека таа има штетно влијание врз организмот, а еве како…
Негативно влијание врз цревата
Како што телата се собираат на студ, така и водата – во допир со кожата, ги стеснува порите. Истиот ефект има и во желудникот, крвните садови се стеснуваат, попречувајќи го процесот на варење. Ако пиете ладна вода со мрсна храна, мастите се „стврднуваат“ во хранопроводникот.
Таквата храна тешко се вари, па се чувствувате како да имате камен во стомакот.
Го нарушува имунолошкиот систем и енергијата на телото
Ледената вода која „поминува“ низ цревата има негативно влијание врз енергетскиот метаболизам. Телото не користи енергија за варење на храната, туку за регулирање на температурата, што на крајот резултира со дополнителна загуба на течности. Ладната вода предизвикува формирање на слуз, што значително ја намалува имунолошката функција на телото.
Затоа она што вашите мајки и баби ви го кажуваа кога бевте дете – не пијте ладна вода затоа што ќе настинете – всушност има смисла.
Предности на топлата вода
За разлика од ладната вода, пиењето топла вода всушност може да биде многу корисно.
Еве ги придобивките од внесот на топла вода:
– хидратацијата на телото е значително забрзана
– се поттикнува производството на природни дигестивни ензими
– разградувањето на храната е многу полесно
– се намалува надуеноста на цревата
– се забрзуваат процесите на детоксикација низ кожата
– крвта и внатрешните органи (бубрези, црн дроб) се чистат поефикасно.
Ако ја прифатите навиката да пиете вода на собна температура, или уште подобро – малку потопла, по краток временски период ќе забележите подобрување во процесот на варење и помала потреба за шеќер.