Откриено е што стои зад познатиот „јо-јо ефект“: Зошто нагло се дебелееме после диета?

popara17 јуни, 20231min00
vecernje-navike-i-gojaznost-830x0

Диетите се неверојатно популарен извор на губење на тежината во последните неколку децении; денес, од друга страна, човекот презема континуиран здрав начин на живот.

Сепак, сè уште има и такви кои се свртуваат кон диета кога сакаат да ослабат вишок килограми, а за жал, тоа често има негативни последици.

Сите сме слушнале за познатиот „јо-јо ефект“ – феноменот кога човек многу слабее, а потоа „накачува“ двојно повеќе отколку што имал пред да започне со диетата. Ова потоа се претвора во маѓепсан круг од кој е тешко да се излезе.

Една нова студија покажа дека луѓето кои се дебели ослободуваат многу помалку допамин, т.е. хормонски награди кога јадат.

Количината и видот на храната што ја јадат луѓето се регулирани со сложени сигнали испратени помеѓу мозокот и цревата, како и нутритивни сигнали во крвта. Оваа мрежа предизвикува чувство на глад и ситост, го регулира внесот на храна, како и мотивацијата за барање храна.

Медицински тим во Амстердам прегледал 30 луѓе со здрава тежина и 30 дебели луѓе на кои им била дадена иста количина и вид на храна. Била измерена нивната мозочна активност, како и колку допамин се ослободува. Резултатите, објавени во списанието Nature Metabolism, открија дека активноста на мозокот и ослободувањето на допамин биле значително намалени кај дебелите учесници во споредба со оние кои имале здрава телесна тежина.

Тие, исто така, покажаа дека 12-неделната диета, која доведе до 10 проценти губење на тежината кај дебелите учесници, не е доволна за да ги врати овие реакции на мозокот во нормала.

https://xdn.tf.rs/2023/06/01/dijeta--830x0.jpg

– Нашите наоди сугерираат дека долгорочните адаптации на мозокот се случуваат кај дебелите луѓе, што може да влијае на однесувањето во исхраната. Постои намален капацитет на мозокот да регистрира дека храната е во стомакот, што може да доведе до прејадување. Откривме дека дебелите луѓе ослободуваат помалку допамин во дел од мозокот важен за мотивацискиот аспект на внесувањето храна во споредба со луѓето кои имаат здрава телесна тежина – вели професорот Мирел Серли, а пренесува „Дејлимејл“.

Таа истакнува дека одговорот лежи во фактот дека овие одговори во мозокот не се обновуваат по губењето на тежината, и затоа повеќето луѓе ги враќаат килограмите откако првично успешно ќе ги ослободат.

Значи клучот не е во нашиот стомак. На едноставен јазик, диетите не можат да бидат успешни бидејќи се краткотрајни, а на мозокот му треба многу време да се прилагоди на новиот режим на внесување храна и затоа успехот лежи во континуираното внесување здрава храна.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag