Ако сте навикнати да јадете леб со секој оброк, а од друга страна, загрижени сте за вишокот калории што ги внесувате, експертите споделија трик како едноставните јаглехидрати во лебот да ги претворите во поздрави, „отпорни“ . Лебот често се смета за главен виновник за зголемување на телесната тежина, иако во повеќето случаи не е, особено ако јадете само парче или две дневно.
Меѓутоа, ако ве мачи совеста што не можете да се откажете од него, можеби ќе ви биде полесно ако примените формула која наводно ќе го намали бројот на калории што ги внесувате од лебот на половина. Откако ќе купите или испечете домашен леб – ставете го во замрзнувач. Зошто? Бидејќи како готвењето и ладењето, замрзнувањето го претвора скробот во отпорен скроб. Звучи неверојатно, но значи дека вашето тело добива многу помалку калории од лебот.
Всушност, отпорниот скроб ги храни вашите цревни бактерии наместо да ве дебелее, пишува Би-Би-Си. Најголемиот проблем со белиот леб е тоа што поради високиот гликемиски индекс пребрзо ја ослободува енергијата и го зголемува нивото на шеќер во крвта. Сепак, оние кои немаат семејна историја на дијабетес, не треба да го избегнуваат белиот леб, кој идеално се јаде за појадок, бидејќи тогаш го забрзува метаболизмот, велат научниците.