Кускусот е одлична идеја кога немате многу време да подготвите оброк. Не мора ни да го готвите – всушност се впива во топла течност. Совршено ги впива вкусовите, а најдобро се комбинира со некаква ароматична основа.
Кускусот одлично оди со сушени домати, грашок и рендани тиквички, а целиот оброк ќе биде брилијантно заокружен со пржени пилешки батаци. Уште повеќе, целото јадење се подготвува во само една длабока тава, а ќе ви треба само околу половина час да се подготви.
Состојки:
450 гр пилешки гради
375 мл пилешки супа
180 гр кускус
120 гр замрзнат грашок
50 гр суви домати
2 лажички ким во прав
2 лажички мелен ѓумбир
1 лажица путер
1 тиквичка
1 среден кромид
1-2 чешниња лук
сол и бибер по желба
масло за готвење
Подготовка:
Втријте голема количина сол и бибер во пилешките батаци.
Во тава загрејте малку масло и пржете го пилешкото од секоја страна околу 6 до 8 минути или додека термички не се обработи до крај. Извадете го пилешкото од тавата.
Во тавата додадете путер и со малку сол пропржете го ситно исечканиот кромид. Се динста околу две минути додека кромидот не омекне.
Додадете го сечканиот лук и пржете сè заедно околу една минута.
Додадете кускус, сечкани сушени домати, грашок, ким и ѓумбир. Промешајте и оставете ги зачините да се потпечат со кускусот околу три минути.
Прелијте се заедно со загреаната пилешка супа и ренданите тиквички.
Покријте ја тавата и исклучете го шпоретот. Кускусот нека ја „впие“ целата течност. Ќе ви требаат околу пет до седум минути.
Послужете веднаш со печеното пилешко. Добар апетит!