Излегува дека додавањето одредени зачини на вашето кафе не само што може да го подобри вкусот, туку и потенцијално да го забрза вашиот метаболизам.
Шери Бергер, диететичар и нутриционист, откри кои два зачини можете да ги додадете во кафето за да го забрзате метаболизмот.
Цимет
Циметот, познат по својот топол и сладок вкус, е разновиден зачин кој се најде во многу шолји за кафе низ светот. Неговите ароматични и малку зачинети ноти можат да го подобрат вкусот на вашиот утрински пијалок. Освен неговата кулинарска привлечност, се верува дека циметот има потенцијална врска со побрз метаболизам.
„Студиите покажаа дека циметот е корисен за зголемување на чувствителноста на инсулин и за подобрување на нивото на шеќер и холестерол во крвта, кои се клучни за губење на тежината и целокупното здравје“, додава таа.
„Циметот може да помогне во зголемувањето на метаболизмот преку неколку механизми. Може да ја подобри чувствителноста на инсулин, овозможувајќи му на телото поефикасно да го регулира нивото на шеќер во крвта. Ова, пак, може да ја намали веројатноста за складирање маснотии и да ја промовира употребата на гликоза за енергија. Циметот може да има термогено дејство, што значи дека може малку да ја зголеми брзината на метаболизмот со зголемување на производството на топлина во телото по консумирањето“, додава таа.
Куркума
Куркумата, со својот земјен и малку лут вкус, е зачин кој се здоби со популарност поради својот уникатен вкус и потенцијалните здравствени придобивки. Иако не е традиционален придружник на кафето, некои поединци почнаа да додаваат куркума во своето кафе, создавајќи нов вкус.
Куркумата содржи активно соединение наречено куркумин, кое е предмет на истражување за неговата потенцијална улога во зајакнувањето на метаболизмот, а Бергер додава: „Куркумата содржи клучно соединение, куркумин, кое е поврзано со подобрен обем на половината и телесна маса“.