Состојките како пилешко филе, моркови, целер, кромид и ориз и даваат на оваа чорба богат вкус и текстура, додека пилешкиот бујон додава исполнетост и длабочина на вкусот…
Состојки:
пилешко филе
2 млади моркови исечени на прстени
стебленце целер исечено на прстени
сечкан млад кромид и лук
лажица маслиново масло
шолја варен ориз
3 чаши пилешки бујон (може да користите и вода)
сол и бибер по вкус
Подготовка:
Во тенџере ставете го пилешкото филе и прелијте го со вода. Варете на средна температура околу половина час, додека месото целосно не се свари. Извадете го од тавата и оставете го малку да се излади, а потоа исечете го или искинете го на парчиња. Во тенџере на маслиново масло пропржете ги кромидот, морковот и целерот додека не омекнат. Додадете го сварениот ориз, промешајте, па додадете го бујонот и оставете да зоврие. Намалете ја температурата, додадете ги исечените парчиња пилешко и варете уште 10 минути, додека вкусовите добро не се соединат. Зачинете со сол и бибер по вкус и послужете додека е топло.
Пријатно!