Основата на ова пилешко во кари, освен месото и фантастичните зачини, се грчкиот јогурт, кокосовото млеко и сокот од домати, а на вас останува да уживате!
Состојки:
пилешко филе
маслиново масло
мал кромид
црвена пиперка
2 чешниња лук
2-3 лажички кари
по половина лажичка коријандер и цимет
ловоров лист
малку рендан свеж ѓумбир
1-2 лажички кафеав шеќер
сол по вкус
50 мл сок од домати
150 мл грчки јогурт
160 мл кокосово млеко
половина лимон
малку бибер
Подготовка:
На маслиново масло пропржете го ситно сечканиот кромид. Додадете ситно сечкан лук, пиперката исечена на ленти, кари зачин, цимет, коријандер, ловоров лист, ѓумбир, шеќер и сол. Пржете две до три минути со постојано мешање, па додадете го пилешкото бело месо исечкано на парчиња, прелијте со јогуртот, сокот од домати и кокосовото млеко. Промешајте, намалете ја топлината и оставете да се крчка околу 25 минути. Кога пилешкото ќе биде готово, прелијте го со сок од половина лимон и зачинете со бибер. Варете уште неколку минути, па тргнете го од оган. Послужете со варен ориз.
Пријатно!