Толку е едноставно
Кој може да одолее на топол леб со лук? Сепак, постојаниот мирис што се задржува на кожата со денови е доволен понекогаш целосно да се избегне готвењето со оваа состојка. За среќа, откривме беспрекорен начин за лупење лук за кој се потребни само микробранова печка и 10 секунди.
Овој генијален трик не бара употреба на остри и потенцијално опасни предмети, само микробранова печка. Во неодамнешното тикток видео на @newdawnfields, одгледувач на лук од северен Мичиген открива дека најдобриот начин да се лупи лукот е претходно да се загрее.
За демонстрација искористи сорта на лук која е позната по тоа што е потешка за лупење од другите видови. Потоа едноставно го става зеленчукот во микробранова печка на 10 до 20 секунди, а потоа го остава да се излади неколку секунди. (За оние кои го немаат овој уред дома, истиот ефект може да го постигнат во рерна на 120°C околу пет минути.) За миг лукот сам се лупи.
Видеото може да го погледнете ТУКА.
Навистина е толку едноставно. Најдобро од сè, овој трик го отстранува дури и заштитниот филм која вообичаено е невозможно да се отстрани без да се забоде ноктот во месото.