Пилешкото „Fricassée“ е познато француско јадење. Месото е сочно, кората крцкава, а се подготвува во прекрасен сос со печурки.
СОСТОЈКИ:
- 4 батаци (околу 150 гр.)
- 4 карабатаци, со кожа и со коски (околу 250 гр секоја)
- 1 лажичка сол
- 1/2 лажичка црн пипер
- 60 гр несолен путер
Уште:
- 300 гр печурки
- 2 средни главици кромид
- 2 чешниња лук
- 1 ловоров лист
- 3 гранчиња мајчина душица (или 1/2 лажичка сува мајчина душица)
- 3 супени лажици брашно
- 1/2 чаша бело вино, по можност шардоне
- 3 чаши пилешка супа
- 1/4 лажичка сол
- 1/4 лажичка црн пипер
- 2 лажици сечкан магдонос
- 2/3 шолја крем за готвење.
Подготовка: