Од кујната на баба доаѓа рецепт за полнети пиперки кој е погоден дури и за почетници во кујната.
Полнети пиперки – состојки:
50 гр сува сланина
700 гр мелено месо
20 средни пиперки
1 главица кромид
масло
2 моркови
2 јајца
1 чаша со 100 грама измиен ориз
4 чешниња лук
1 лажица сув зачин
по желба сол
мелен бибер
2 лажички мелена паприка
200 мл варени домати
2 свежи домати
1 лажица брашно
лист од магдонос
Полнети пиперки – подготовка:
Сланината исечкајте ја на коцки, а кога ќе се испржи на масло додадете го кромидот и ренданиот морков и пропржете додека да омекне.
Додадете мелено месо и пржете додека не се исецка ситно. Додадете прстофат пиперка и прстофат бибер.
Потоа додадете суви зачини, сол по вкус, сечкан лук, магдонос и една чаша со 100 гр измиен ориз. Тргнете од оган и додадете две јајца и сè измешајте.
Пиперките измијте ги, извадете ги семките, па наполнете ги со филот, но не целосно и покријте ги со парчиња домати.
Истурете вода и варете околу еден час. Кон крајот во тава сипете малку масло и додадете лажица брашно, пржете додека не добие кремаста боја, прелијте ги доматите во сосот и прелијте ги пиперките.
Протресете, по желба додајте сол и по желба лажичка шеќер. Варете 2-3 минути додека пиперката се свари. Послужете со пире од компири. Уживајте во извонредниот вкус.