Важно е да јадеме многу антиоксиданси бидејќи тие најмногу помагаат во борбата против слободните радикали, го намалуваат оштетувањето на клетките и не штитат од болести, вели диететичарот.
Калинката има многу добри својства,но најмногу е позната како богат извор на антиоксиданси и растителни влакна.Ова го прави одличен за здравјето на цревата и за борба против разни болести,како што се срцеви заболувања,па дури и некои видови на рак.
Еве зошто треба да јадете калинки почесто:
1. Полна е со антиоксиданси
Овошјето е генерално богато со антиоксиданси,а калинката е најдобар пример за тоа.Во него се наоѓаат неколку различни антиоксиданси и некои од неговите микронутриенти,како што е витаминот Ц, делуваат како антиоксиданти,како и антоцијаните, растителните соединенија кои и ја даваат бојата.„Има дури 700 мг полифенолни антиоксиданси во секоја порција сок од калинка“,вели спортскиот диететичар од Мајами,Роксана Ехсани.„Претходните истражувања покажаа дека сокот од калинка има уште поголема антиоксидантна моќ од црвеното вино, сокот од грозје или зелениот чај“.
Важно е да јадеме многу антиоксиданси бидејќи тие најмногу помагаат во борбата против слободните радикали, го намалуваат оштетувањето на клетките и не штитат од болести, вели диететичарот, а освен што го намалуваат ризикот од развој на одредени видови на рак и срцеви заболувања. , храната богата со антиоксиданси придонесува за здравјето на кожата, мозокот и очите, пишува “Večernji list”.
2. Добар извор е на влакна и полифеноли добри за цревата
Диететските влакна се една од најмоќните хранливи материи кои се наоѓаат во калинките,при што секоја шолја содржи дури седум грама,додека дневните потреби за растителни влакна на возрасен човек (околу 25 g на ден за жени и 38 g на ден за мажи, според Академијата за исхрана и диететика).
„Повеќето луѓе сè уште не ја јадат препорачаната количина на влакна секој ден“, вели Ехсани, додавајќи дека тоа е суштинска хранлива материја поврзана со дигестивното здравје и контролата на шеќерот во крвта. „Половина чаша семки од калинка содржи речиси четири грама влакна.
Но,импресивната содржина на влакна не е единствената причина да се јаде повеќе калинки.Овошјето е исто така добар извор на полифеноли кои можат да дејствуваат како пребиотици кои ги хранат добрите микроби, објаснува тој.„Корисните микроби во цревата,поради полифенолите,можат да ја подобрат цревната слузница и да го намалат воспалението што предизвикува болест“, додава тој.
3. Го поддржува здравјето на срцето
Некои велат дека одредена храна наликува на органи чии функции ги поддржуваат. На пример, оревите се корисни за здравјето на мозокот и малку личат на човечкиот мозок.Слично на тоа, калинката, која малку личи на срце,го поддржува здравјето на кардиоваскуларниот систем.
Постојат неколку начини на кои калинката може да го заштити вашето срце, меѓу другото,го зголемува добриот ХДЛ холестерол и го намалува нивото на лошиот ЛДЛ холестерол,како и крвниот притисок.Исто така,пиењето сок од калинка може да го подобри протокот на крв и да ги намали шансите за ангина.Калинката,исто така, го подобрува артериското здравје со тоа што го спречува создавањето наслаги и може да помогне да се смени стеснувањето на артериите познато како атеросклероза.
Бидејќи калинките се поврзани со подобрување на некои фактори на ризик за срцеви заболувања,тие може да го намалат ризикот од една од водечките причини за смрт,вели Синди Чоу, регистрирана диететичарка во Санта Моника, Калифорнија. Калинките можат да се борат и со воспалението,намалувајќи го ризикот од кардиоваскуларни болести.
4. Може да ги подобри спортските перформанси
„Сокот од калинка може да помогне во атлетските перформанси и брзо закрепнување од вежбање,покажуваат истражувањата“, вели Ехсани. „Тоа исто така може да помогне да се подобри биорасположивоста на азотен оксид, кој му помага на телото да ги добие хранливите материи што му се потребни за вежбање.
5. Може да ја подобри контролата на шеќерот во крвта
Овошјето содржи природни шеќери,вклучувајќи ја и калинката,иако е на листата на овошја со најмала содржина на шеќер.Значи, дали луѓето со дијабетес можат да јадат калинка? Секогаш е важно прво да се консултирате со вашиот лекар,но во многу случаи луѓето со дијабетес можат да јадат – и да имаат корист од калинки. Всушност, ова овошје може да помогне да се одржи нивото на шеќер во крвта под контрола, пишува “Večernji list”..
„Студиите на животни и луѓе покажаа дека калинката може да го подобри нивото на шеќер во крвта на гладно кај оние со дијабетес“, објаснува тој. „Може и да го намали хемоглобинот A1C,што е мерка за контрола на шеќерот во крвта“, се додава во статијата на Real Simple.