Потпечени њоки со сирење: Најлесниот рецепт за превкусен ручек кој „сам се готви“

popara6 април, 20231min00
62509032-zapeceni-njoki-sa-sirom

Немате многу време за готвење, но сепак сакате да уживате во убаво јадење? Овој рецепт за печени њоки со сирење е совршено решение.

Доволно е во огноотпорен сад да се стават сите состојки, да се стави во рерна и да се остави да се испече. За тоа време можете да се занимавате со други работи или едноставно да се одморите.

Можете да направите свои њоки од компири и брашно претходно, но најбрзо ќе се подготват ако ги користите веќе подготвените за термичка обработка од продавницата.

Ручекот ќе биде готов за околу половина час ако користите и готов сос од домати од тегла.

Состојки:

700 мл сос од домати
500 гр њоки
150 мл пилешки бујон
100 гр рендана гауда
30 гр рендан пармезан
½ лажичка сув босилек
½ лажичка суво оригано
растително масло по желба
сол и бибер по желба

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови.
Подмачкајте ја внатрешноста на правоаголниот огноотпорен сад со растително масло.
Во сад ставете ги њоките.
Измешајте го сосот од домати со пилешкиот бујон, сол, бибер, суво оригано и босилек. Измешајте ги њоките во сосот.
Сè заедно ставете во претходно подмачкан огноотпорен сад и ставете го во загреана рерна околу 20 минути или додека њоките термички не се обработат до крај.
Кон крајот на печењето додајте рендана гауда и пармезан и печете во рерна околу пет минути.
Послужете топло со салата по избор.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag