Во 17 век беше измислен пунчот, прекрасна комбинација на жестоки пијалоци, вода, лимон, шеќер и зачини кои станаа синоним за добро расположение и празнични прослави низ Европа.
Оваа празнична сезона подгответе ароматичен пунч по рецептот на познатата американска готвачка и домаќинка Марта Стјуарт.
Состојки:
2 чаши разладен незасладен сок од калинка
1 чаша изладен сок од брусница
1 чаша вотка 1 чаша ликер со вкус на портокал
1 чаша разладена лимонска сода
1/2 чаша свеж сок од лимон (од 2 до 3 лимони)
1/2 шеќерен сируп
брусница замрзната во коцки мраз
Подготовка: Во сад измешајте сок од калинка и брусница, вотка, ликер од портокал, сода од лимон, сок од лимон и сируп. Наполнете чаши со брусница замрзната во коцки мраз и послужете! Секако, пунчот може да го послужите и во специјализиран стаклен сад и да оставите уште подобар впечаток.