ПРОБАЈТЕ АРОМАТИЧНИ ЌОФТИЊА ОД ТИКВИКИ И МОРКОВИ Неодолив оброк кој лесно се прави (ВИДЕО)

popara20 мај, 20231min00
702980_screenshot-2023-05-20-105553_f

Ќофтињата од тиквички и морков се прават малку поинаку од обичните ќофтиња и се многу вкусни.

Откако ќе се обликуваат, ќофтињата прво се варат кратко во супа што дополнително ги омекнува, а потоа се пржат на ароматичен путер.

Состојки:

1 тиквичка

1 морков

1 кромид

200 гр леб

250 мл млеко

100 гр јогурт

50 гр нутритивен квасец

100 гр брашно

1 лажица италијански зачини

1,5 лажичка лук во прав

1 лажица сок од лимон

1/2 лажичка сода бикарбона

2 коцки за супа

За пржење:

путер

2 чешниња лук

гранче мајчина душица

Подготовка:

Најпрво во тава со малку масло пропржете го ситно сечканиот кромид. Кога кромидот ќе омекне, додадете ги ренданиот морков и тиквичката, па посолете.

Исечениот леб ставете го во сад, прелијте го со млеко и изгмечете го, па оставете го да отстои 5-10 минути. Во таа смеса додадете италијански зачини, лук во прав, сол, бибер и нутритивен квасец.

Потоа додадете ги брашното, јогуртот, сокот од лимон и сода бикарбоната, измешајте, па додадете зеленчук. Добро измешајте. Потоа покријте со проѕирна фолија и оставете во фрижидер 10 минути. На крај формирајте ги ќофтињата.

Во тенџере растворете ја коцката за супата, а потоа сварете ги ќофтињата додека не испливаат на површината. Извадете ги и оставете ги да се изладат, а во меѓувреме растопете го путерот во тава и додадете ги чешнињата лук и едно гранче мајчина душица. Пржете додека не поруменат.

Забелешка: нутритивниот квасец што се користи има жолта боја и може да се најде во форма на снегулки, гранули или прашок. Често се користи како додаток на јадења, сосови и преливи. Се користи како замена за сирење во веганската исхрана.

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag