Рецепт за ПАЕЉА: Ова е една од најдобрите работи кои Шпанија може да ги понуди, а многу лесно се подготвува

popara25 јуни, 20231min00
365453_paelja-profimedia0753177165-edwin-remsberg--vwpics--zuma-press--profimedia_ff

Паеља е едно од најпознатите јадења од шпанската кујна, кое често се нарекува нивно национално јадење.

Легендата вели дека настанала во пред минатиот век, некаде во близина на областа Валенсија, и затоа денес рецептот за паеља од овој град е најпознат.

Се прави на база на ориз, но е придружен со разни додатоци како зеленчук, месо или морска храна.

СОСТОЈКИ:

Ориз – околу 500 грама
Моркови – 4 парчиња
Боранија – околу 250 грама
Кромид – две главици
Грашок – околу 150 – до 200 грама
Маслиново масло
Сол
Бибер

ПОДГОТОВКА:

Прво исчистете го оризот, па испржете го на тивок оган. Потоа на маслиново масло пропржете ситно сечкан кромид и морков, па додадете го оризот.

Откако ќе ги обарите малку боранијата и грашокот, измешајте ги со оризот, кромидот и морковот и малку од водата.

Добиената смеса истурете ја во огноотпорен сад и печете во рерна 15 до 20 минути на околу 200 степени.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma