Потребно е:
300 гр брашно
150 мл млеко
100 мл јогурт
1 прашок за пециво
80 гр путер или маргарин
сол
Подготовка:
Во садот за матење истурете брашно, сол, прашок за пециво, млеко, масло и замесете помеко тесто. Поделете го на 5 дела.
Обликувајте топчиња и покријте да одмори 5 минути. Топчињата расукајте ги што потенки и премачкајте ги со растопен путер. Последното не го мачкајте, само покријте ги другите.
Расукајте го тестото колку што е можно со сукало. Премачкајте го со путер и виткајте го во ролат, па во полжав. Притиснете со раката надолу и повторно расукајте со сукало со пречник од 28 см кој сте го подмачкале.
Премачкајте со жолчка, со малку масло и лажица млеко. Направете мал засек по должината и преку со нож. Печете на 200 степени C 40-45 минути. Покријте 15 минути.