Ги сакаме салатите како оброк затоа што (речиси) нема готвење, тие се здрави и нискокалорични и изгледаат фантастично – и во живо и на социјалните мрежи.
Зачувајте го овој рецепт за оние напорни денови во средината на неделата кога немате време да готвите и навистина треба да јадете нешто здраво.
Ако го печете пилешкото, ќе ви треба околу половина час подолго за да ја направите оваа салата, но добрата вест е што можете да користите остатоци од ручек или да го испечете пилешкото претходната вечер – сепак ви треба ладно.
Оваа брза пилешка салата содржи супер состојки како авокадо и бебешки спанаќ, а преливот од горгонзола и дава допир на декаденција. Токму за да ја зачините средината на неделата и да се наградите што веќе сте ја поминале до пола.
Состојки:
500 гр печено пилешко, без кожа и исечкано на парчиња со големина на залак
300 гр бебешки спанаќ
2 грста крутони (зачинети по желба)
250 гр авокадо, исечкано на тенки парчиња
100 гр горгонзола, распарчена на парчиња
1 павлака
1-2 лажици сок од лимон
сол
бибер
Подготовка:
Измешајте ги парчињата пилешко, спанаќот, крутните и парчињата авокадо и нежно измешајте.
Во посебен сад измешајте сирење, павлака, сок од лимон и малку сол и бибер.
Салатата поделете ја на 4-6 порции и секоја прелијте ја со преливот и по желба посипете со уште малку сирење пред да ја послужите.