Не е тајна дека сирењето и лимонот се сакани, а со малку традиционален италијански ликер од лимон, колачот од кој можеби веќе сте уморни ќе добие вистинско сезонско освежување.
Ако формата на тортата и ритуалот на сечење на првото парче од кругот поради која било причина не ви одговара, на пример ако сакате да им понудите десерт на гостите два дена по ред, едноставно направете го во правоаголен калап и – имате чизкејк со лимончело!
Овој рецепт е малку модифициран класичен рецепт за чизкејк – пандишпан направен од готови бисквити и едноставен крем со сирење, така што оваа торта ќе биде готова многу брзо, за околу дваесет минути. Сепак, воздржете се да го вкусите веднаш штом ќе го извадите од рерна и оставете го да се излади и да се стегне.
Состојки:
За бисквитот:
240 гр бисквити, распарчени
50 гр шеќер
125 г путер, омекнат
рендана кора од еден лимон
За кремот:
500 гр крем сирење
135 гр шеќер
25 гр екстракт од ванила
120 мл лимончело
2 јајца
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 175 °C. Обложете ја тавата со лист хартија за печење.
Во сад измешајте ги мелените бисквити, шеќерот и ренданата кора од лимон. Додадете го омекнатиот путер, мешајте додека смесата не стане еднолична и притиснете ја во калапот за печење. Печете 8 минути или додека бисквитот не порумени. Оставете да се излади на собна температура.
Во висок сад измешајте ги крем сирењето, шеќерот и ванилата на средна брзина додека не се соединат. Додадете го лимончелото и продолжете со мешање додека смесата не се изедначи, додадете ги сите јајца и измешајте уште малку.
Истурете го кремот врз изладениот бисквит и печете 20 минути или додека не се згусне филот. Се лади на собна температура околу еден час, а потоа во фрижидер уште најмалку два часа.
По желба посипете со шеќер во прав и декорирајте со свежи или зашеќерени кришки лимон.