Епидемиолошките податоци сугерираат дека луѓето кои редовно консумираат јагоди или боровинки имаат побавна стапка на когнитивно опаѓање како што стареат,вели авторот на студијата,а јагодите исто така имаат антивоспалителни,антиоксидантни и антиканцерогени својства.
Истражувачите од Универзитетот во Синсинати тврдат дека секојдневното консумирање јагоди кај средовечните луѓе може да помогне да се намали ризикот од деменција,а нивната студија неодамна беше објавена во списанието Nutrients.Во една 12-неделна студија,на 30 пациенти со прекумерна тежина кои се пожалиле на благо когнитивно оштетување било побарано да се воздржат од јадење бобинки и да јадат додаток во прав со појадок секој ден.Половина од учесниците,на возраст од 50 до 65 години,добиле прашок со еквивалент на една шолја јагоди,додека другата половина добиле плацебо.Истражувачите ја следеле нивната долгорочна меморија,расположението и метаболичкото здравје и откриле дека оние од групата со прашок од јагоди имале подобри резултати на тестот за учење список со зборови,како и значително намалување на симптомите на депресија.
„Епидемиолошките податоци сугерираат дека луѓето кои редовно консумираат јагоди или боровинки имаат побавна стапка на когнитивно опаѓање како што стареат“,продолжи тој.Крикоријан,исто така,истакна дека јагодите содржат елагитанини и елагична киселина,за кои е откриено дека имаат антивоспалителни,антиоксидантни,антимикробни и антиканцерогени својства.
„Покрај подобрувањето на когнитивната функција на учесниците,тие исто така го намалија воспалението во мозокот.Извршните способности почнуваат да опаѓаат во средната возраст,а вишокот на абдоминална маснотија,како и кај отпорноста на инсулин и дебелината,има тенденција да го зголеми воспалението во телото,вклучително и во мозокот“,објасни тој.„Иако сме сигурни дека јагодите имаат добар ефект врз когнитивната функција и ја намалуваат депресијата,идните истражувања треба да опфатат повеќе учесници и различни дози на јагоди“,вели Крикоријан,а пренесува NY Times.