Ова овошје има долга листа на хранливи материи,како што се калиум,витамин Ц,витамин Б6, влакна и многу повеќе.
Ако барате лесен начин да го зголемите внесот на хранливи материи,се што треба да направите е да јадете една банана дневно.Ова овошје има долга листа на хранливи материи,како што се калиум,витамин Ц, витамин Б6,влакна и многу повеќе. Добрата вест е дека бананите лесно се додаваат во вашата исхрана.Само додадете ги во смути,јогурт или житарици или користете ги како прилог за тост со путер од кикирики.Ако ви се брза,земете банана и јадете додека сте во движење,пишува New York Post.
Јадењето банана секој ден е здрав избор на исхрана,но не претерувајте бидејќи калориите од јаглехидратите може да доведат до преоптоварување со шеќер,што може да доведе до висок крвен притисок.Додавањето банани во вашата дневна исхрана може да има широк спектар на придобивки – еве само неколку:
Хранливи материи:бананите може да имаат малку протеини и малку масти,но тие се богати со јаглени хидрати,вода,влакна и антиоксиданси.Според FoodData Central на Министерството за земјоделство на САД,една банана со средна големина содржи 1 грам протеини,29 g јаглени хидрати,3 g влакна и 112 калории.Исто така,содржи 12% од дневната вредност на витамин Ц, 7% на рибофлавин,10% на калиум и 8%на магнезиум.
Подобрено ниво на шеќер во крвта:бананите имаат високо ниво на растворливи влакна,кои се раствораат во течност и формираат гел за време на варењето.Незрелите банани имаат отпорен скроб,влакна кои не се сварливи.Овие два вида влакна можат да работат заедно за да го ублажат нивото на шеќер во крвта и да го регулираат апетитот.
Здравје на дигестивниот систем: бананите имаат високо ниво на диетални влакна,кои се поврзани со подобрено варење. Како што е наведено,незрелите банани содржат отпорен скроб,пребиотик кој допира до дебелото црево и станува корисна храна за цревните бактерии.Пектинот,влакно кое се наоѓа во зрелите и незрелите банани,може да помогне во омекнување на столицата и спречување на запек – и потенцијално може да го намали ризикот од рак на дебелото црево.
Надуеност:Благодарение на влакната и пребиотиците во бананите,кои се познати по здравјето на цревата и варењето, надуеноста е значително намалена.
Природна енергија Триото природни шеќери во бананите – гликоза, фруктоза и сахароза – во комбинација со јаглени хидрати го прават ова овошје совршен начин да обезбеди долготрајна енергија во текот на денот.
Слабеење:Иако постојат директни студии кои ја анализираат врската помеѓу бананите и слабеењето, многу својства на овошјето укажуваат на тоа дека е корисно за слабеење.Со нешто повеќе од 100 калории,бананите се хранливи,заситувачки и полни со влакна кои би можеле да ве одржат подолго време посити.Растворливите влакна додаваат волумен на дигестивниот систем и го забавуваат варењето.Меѓутоа, бидејќи овошјето има малку протеини,важно е да се комбинира со храна богата со протеини.
Подобрете ја чувствителноста на инсулин:Особено важно за оние со неколку хронични болести, особено дијабетес тип 2, студиите покажаа дека резистентниот скроб редовен дел од вашата исхрана може да ја подобри чувствителноста на инсулин, овозможувајќи му на телото подобро да реагира на хормонот.
Здравје на бубрезите: Нивото на калиум во бананите може да биде корисно за одржување на добро здравје на бубрезите. Калиумот е поврзан и со понизок крвен притисок.Студија од 2019 година покажа дека учесниците со хронична бубрежна болест во рана фаза го поврзуваат калиумот со побавна прогресија на бубрежното заболување.
Го олеснува закрепнувањето после вежбање: Со лесно сварливите јаглехидрати и високите нивоа на калиум и магнезиум, бананите делуваат како извор на електролити кои се губат преку потта за време на вежбањето. Внесувањето на калиум и магнезиум во телото после тренинг може да ги намали грчевите и болките во мускулите.