Кога последен пат сте јаделе ленено семе? Оваа нутритивно вредна храна со лесен вкус на орев е преполна со хранливи материи.
Поради неговите чудесни својства, го користеле и старите Египќани, Грци и Римјани. Денес често се препорачува во исхраната на веганите и вегетаријанците, но секој може да има корист од тоа, без разлика на видот на исхрана.
Лененото семе е богато со:
- омега 3 масните киселини, поконкретно алфа-линолеинската киселина (АЛА), која ги намалува воспалителните процеси во телото, го штити срцето и кардиоваскуларниот систем, а некои истражувања покажуваат дека го намалува и нивото на лошиот холестерол во крвта.
- диетални влакна кои го намалуваат високиот крвен притисок и ја подобруваат работата на дигестивниот систем
- протеини кои ги градат сите мускули во телото
- витамин Б1, магнезиум, цинк и селен, кои го зајакнуваат имунитетот.
Експертите советуваат дека е подобро да се консумира ленено семе во мелена форма бидејќи полесно се вари. Можете да ги купите веќе сомелени во продавница или да ги купите цели и сами да ги сомелете во блендер.
Во зависност од количината и брендот, варираат и цените на лененото семе. Пакување од половина килограм цели семки во продавниците за здрава храна може да се најде од 2 евра нагоре.
Како да јадете ленено семе?
- Се препорачува дневно да се консумира по 1 лажица мелено ленено семе. Можете да ги додадете во утринската овесна каша, јогурт или смути.
- Можете да го измешате со сенф, мајонез или друг сличен сос кога подготвувате сендвич или прелив за салата.
- Можете да го посипете над тост со авокадо, но и при подготовка на различни видови леб и пецива.
- Можете да користите ленено семе како замена за јајца кога печете десерти.
Како да направите „веганско јајце“ за печење колачи?
Помешајте една лажица мелено ленено семе со три лажици вода и почекајте неколку минути смесата да се згусне. Вака подготвените ленени семиња наместо едно јајце користете ги во печење колачи, тартови и слични десерти.