При самата помисла на домашно полнето лепче, тоа звучи како нешто вкусно и заситувачко, а кога ќе го направите, сигурно ќе уживате во секој залак.
Не е комплицирано и не е скапо, можете да ги користите состојките кои веќе ги имате во фрижидер, а освен што ќе заштедите пари, ќе заштедите и време. Важно е да знаете дека сите мерки можат да бидат по желба, количината сами ја одредувате.
Состојки:
200 мл топло млеко
25-30 g свеж или 7-8 g сув квасец
1 лажица шеќер
200 мл топла вода
8 лажици масло
една цела и една жолчка
700 гр меко брашно + малку да се измеша
1 лажица сол
Полнење (по желба можете да додадете нешто друго):
250 гр ситно сирење
100 гр пилешка салама со зеленчук
50 гр домашно суво месо
60 гр тврдо сирење
Подготовка:
Измешајте го топлото млеко, шеќерот и квасецот и оставете го да отстои додека го подготвувате остатокот. Потоа додадете вода, масло, јајце и жолчка и сето тоа измешајте, па додадете брашно. Користете го електричниот миксер додека не добиете тесто.
Кога ќе стане лепливо, обликувајте во топка со замрсени раце.
Додека го оставате тестото да одмори околу половина час, подгответе го филот. После тоа повторно замесете тесто и поделете го на две топчиња кои ќе ги развлечете на пречник од околу 30 см. Префрлете се во плех и со прстите направете канал околу целиот круг, едниот да биде поблиску до работ, а другиот до центарот и во него ќе го истурите филот. Направете го истото и со двете погачи.
Изматете ги жолчките и една лажица млеко и размачкајте го тестото околу филот.
Загрејте ја рерната на 200 степени и печете околу половина час или се додека не сметате дека лебот е готов.