Сируп од кајсија: Старински рецепт за сок кој може долго да трае

popara6 јули, 20231min00
sirup-od-kajsija-830x0

За сирупот да трае што подолго, покрај шеќер, потребно е да додадете и малку конзерванс и сок од лимон.

Покрај сокот од бозел и вишни, домаќинките на нашите простори секое лето подготвуваат и сируп од кајсија.

Рецептот за подготовка со текот на времето претрпел модификации, па денес се подготвува со рачен миксер и мала количина шеќер, но таквиот сок може да трае само десет дена.

Доколку сакате да го израдувате вашето семејство со старомоден сируп од кајсија кој ќе го послужите и во текот на зимата и следната пролет, следете го овој рецепт.

Состојки:

2 кг кајсии

1.5 кг шеќер

1.5 л вода

половина кесичка лимонтус

половина кесичка конзерванс

Подготовка:

Измијте ги кајсиите, а потоа извадете им ги семките. Сомелете ги половините од кајсија во машина за месо, додадете шеќер и вода и оставете да отстојат еден час.

Садот со кајсиите, шеќерот и водата ставете го на шпорет да проврие, па намалете ја јачината и продолжете да варите на средно висока температура уште половина час. Додека сирупот е топол, процедете го низ ситна цедалка, па вратете го во тенџерето и оставете го да се вари уште пет до десет минути.

Исклучете го шпоретот, додадете го сокот од лимон и конзервансот во садот со сирупот, добро измешајте и додека сирупот е уште топол, истурете го во стаклени шишиња, цврсто затворете ги и чувајте ги на ладно и темно место (не во фрижидер).

Разредете со саканата количина на вода и уживајте во вкусот.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag