Истражувањата покажаа дека овој зачин е штетен по здравјето
Оние кои сакаат позачинети вкусови нема да одолеат да додадат некој помалку традиционален зачин во нивната храна. Покрај провансалската мешавина, која е се попопуларна кај нас, карито – кое го сакаат љубителите на ориенталните јадења, и куркумата стана еден од најбараните зачини. Освен што го подобруваат вкусот, многу зачини се доста корисни за здравјето.
Меѓутоа, како што неодамна открија американските научници од Националниот институт за варење, не сите зачини се подеднакво корисни. Некои се способни, напротив, да ја нарушат работата на одредени органи. Еден од нив е куркумата.
Зошто куркумата е опасна?
За време на истражувањето, научниците откриле дека прекумерната конзумација на куркума може да доведе до фатално оштетување на црниот дроб. Оваа состојба се манифестира со пожолтување на белките на очите и кожата, како и гадење и повраќање. Пациентите кои се соочиле со овој проблем, во повеќето случаи, биле љубители на индиската кујна. Типично за оваа кујна е мешањето на разни зачини, меѓу кои е и куркумата.
Сепак, лекарите велат дека овие симптоми не мора да се појавуваат кај сите кои го сакаат и често го консумираат овој зачин. Најпрво треба да се провери состојбата на црниот дроб, бидејќи кога овој орган е болен и не функционира правилно, не произведува билирубин – супстанца која се формира при природно разградување на црвените крвни зрнца, обично се јавува горенаведеното жолтило. Затоа, пред да ја обвинувате куркумата за овие симптоми, прво треба да ги направите потребните тестови и да ја проверите состојбата на црниот дроб кај вашиот лекар.