Оваа комбинација е уште поубава и повкусна кога маслиновото масло се зачинува со свежо сечкан лук и билки и се рафинира со малку рендан пармезан.
За да биде сосот вкусен, важно е да користите висококвалитетно маслиново масло, а целиот процес ќе заврши за само пет минути. Сите состојки се сечкаат, се рендаат и се мешаат со маслиново масло и веднаш се ставаат на маса.
Доколку не сте љубители на макање, можете да го премачкате сосот врз исечкан леб како багет и кратко да го испечете во рерна.
Состојки:
70 мл квалитетно маслиново масло
25 гр рендан пармезан
2-3 чешниња лук
½ лажичка суво оригано
½ лажичка снегулки црвен пипер
сол и бибер по желба
Подготовка:
Истурете масло во сад, додадете сецкан лук, рендан пармезан, суво оригано и снегулки црвена пиперка. Сè добро измешајте.
Зачинете со сол и бибер по желба и послужете веднаш со кришки домашен леб. Добар апетит!