Постојат многу верзии на сос од песто, а најпопуларна е онаа направена со босилек.
Песто сосот е едно од омилените прилози во италијанската кујна,а доаѓа од Џенова,главниот град на Лигурија.
Името го добил од глаголот pestare,што значи „дробење“ затоа што во минатото сите состојки за сосот од песто биле дробени во мермерен малтер.
Со што јадете сос од песто?
Се верува дека пестото се правело уште од римско време,во различни варијации,а денес има многу верзии на овој популарен сос.Пестото најчесто се јаде со тестенини,но можете да го послужите со варени,печени и пире од компири,помфрит,како сос за зеленчук на скара,со варени јајца,со печено пилешко,па дури често се користи и како намаз.Иако постојат неколку начини да се подготви вкусен сос од песто,овој рецепт се смета за најсигурен.
Најдобар рецепт за домашен сос од песто:
Состојки:
1 китка свеж босилек
2 чешниња лук
третина од шолја борови ореви
сол и бибер по вкус
половина чаша ситно рендан пармезан
екстра девственото маслиново масло по потреба
Подготовка
Излупете го лукот и изгмечете го.
Потоа ставете го лукот во блендер и додадете ги листовите босилек и малку сол и изблендирајте на мала брзина.
Потоа додадете ги боровите ореви,па ренданиот пармезан и продолжете со блендирањето.
Додадете малку маслиново масло, колку да се соединат убаво состојките, па остатокот од пармезанот и уште малку сол и бибер.
Блендирајте уште една минута.
Напомена: По вкус,можете да додадете сок од еден лимон и да го пропржите пестото во тава.