Одредени рецепти бараат пржење или печење храна во загреана тава без капка масло. Исто така, оние кои се трудат да се хранат што е можно поздраво го исфрлаат маслото од исхраната. Во такви случаи, како да избегнете вашата храна да се залепи за тавата?
Многу едноставно, со помош на лажица вода!
Кога ќе ја ставите тавата на шпорет и ќе ја вклучите, по некое време налејте една лажица вода. Ако водата почне да „се шири“, тоа е знак дека тавата е доволно загреана и можете да почнете да ја подготвувате храната.
Но, ако во тавата почнат да се создаваат „монистри“ вода, тоа е знак дека тавата е премногу жешка. Кога ќе истурите мала количина вода во тавата, таа треба да се лизга околу тавата. Ова е сигнал дека тавата е загреана колку што треба и дека храната нема да се залепи.
@proclamationgoods This test will prevent your food from sticking to your #stainlesssteel pans. #cookinghacks #todayilearned