Нутриционистката Тамара Самуелс ги споредила придобивките од овие два јаткасти плодови и заклучила дека едниот од нив има повеќе придобивки од другиот. Покрај тоа, таа го откри рецептот како да извлечете максимум од двете.
Покрај тоа што се богати со хранливи материи и вкус, многу сорти на ореви имаат и антиинфламаторно дејство на организмот. Бадемите, на пример, се полни со антиоксиданси кои го спречуваат воспалението. Особено, антиоксидансите не штитат од оксидативен стрес, кој ги оштетува клетките и промовира воспаление.
Сепак, за Тамара Самуелс, оревите се најдобрата опција кога е во прашање изборот на суво овошје кое има антиинфламаторно дејство на организмот.
„Оревите се разликуваат од другите коскесто овошје бидејќи се најбогати со алфа-линоленска киселина, омега-3 масна киселина која има силни антиинфламаторни ефекти. Оревите се исто така богат извор на антиинфламаторни витамини и антиоксиданси, како што е витаминот Е и други фитонутриенти како што се фенолни киселини, танини и флавоноиди“, објасни таа.
Иако не се направени многу истражувања за оревите и нивните воспалителни маркери, нутриционистот се потпира на студија која покажала дека секојдневното консумирање на ореви може да го намали нивото на различни воспалителни биомаркери.